В українських посольствах за кордоном можна буде одружитися, анулювати шлюб або внести зміни до записів цивільного стану, повідомляє Мінрегіон.

Закордонні дипломатичні установи України отримало право користуватися Державним реєстром актів цивільного стану громадян рішенням Кабміну.

Крім того, посольства за кордоном зможуть повторно видавати свідоцтва про держреєстрацію, незалежно від місця зберігання паперового оригіналу.

Реєстр посольств України й інших дипломатичних установ, де можна буде одружитися, визначать у Міністерстві закордонних справ. Рішення набуде чинності за 10 днів після його публікування.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Через воєнний стан в Україні можна зареєструвати шлюб у день подання заяви. Крім того, доступна опція одруження в режимі відеозв’язку, без особистої присутності одного чи обох наречених (для військових, правоохоронців і працівників лікарень). Тут ми розповідали про дистанційне одруження детальніше.

За перші пів року 2022 року в Україні зареєстрували рекордну кількість шлюбів – 103 903. Це на 21% більше, аніж за той самий період у 2021-му, й абсолютний рекорд за останні сім років.


У «Дії» запустили бета-тестування подачі онлайн-заяви про шлюб «без походів до ДРАЦС і паперів». Можна буде подати заяву на реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце й час, формат і зал, де пройде церемонія, а також додаткові послуги. Уся процедура триватиме до 10 хвилин.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі