У МОЗ розповіли, як варто вакцинувати дітей проти грипу.

Щеплення проти грипу можна робити з шести місяців, але не всіма вакцинами (є вакцини, якими можна робити щеплення лише від трьох років), тому потрібно ознайомитися з інструкцією й проконсультуватися з лікарем.

Якщо дитина не була вакцинована до 9 років і не хворіла на грип, то варто вводити дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. У інших випадках – одну дозу.

Маленькі діти належать до групи ризику, тому для них грип становить найбільшу небезпеку. Хвороба може спричинити ускладнення, як-от: пневмонія, отит, синусит, менінгіт – і навіть призвести до смерті, стверджують у МОЗ.

Найкраще робити вакцину проти грипу на початку осені, водночас надолужити можна протягом усього сезону грипу, тобто аж до травня. Імунітет має сформуватися протягом 7–14 днів.

Придбати вакцини можна в аптеці після попередньої консультації в педіатра чи сімейного лікаря або звернутися в приватну клініку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У МОЗ нагадують, що вакцинуватися потрібно лише цьогорічною вакциною, бо вона розроблена саме проти тих штамів, які циркулюють у цьому році.

Вакцинуватися насамперед слід людям із групи ризику: медикам, вагітним, сектору безпеки, дітям до 5 років, літнім людям старше 60 років, пацієнтам із хронічними захворюваннями, учителям і тим, хто працює в місцях скупчення людей.

Наразі на вакцину проти грипу недостатній попит. Станом на кінець грудня в аптеках було 50 тисяч доз, але мають доставити ще.


Ми розповідали, чи можлива в Україні твіндемія, тобто одночасна епідемія COVID-19 і грипу, а також про те, коли буде комбінована вакцина від грипу й COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі