Найпопулярніші статті української вікіпедії у 2022 році назвали у «Вікімедіа Україна».

За рік її переглянули більше мільярда разів, це рекорд за весь час існування українського розділу енциклопедії. Крім того, уперше пять статей мають більше мільйона переглядів за рік (до цього це була максимум одна стаття).

Очолила рейтинг стаття про російське вторгнення в Україну. Друге місце посідає стаття про радника Офісу президента Олексія Арестовича, а на третьому місці – стаття з назвою «Україна».

Це 30 найбільш популярних статей на українській вікіпедії:

У ГО «Вікімедіа» додають, що вперше найбільш популярним історичним діячем року став Степан Бандера (раніше ним був Тарас Шевченко, а у 2022 році він не потрапив і до десятки рейтингу). До 50 найбільш популярних статей також не ввійшли публікації про Лесю Українку й Богдана Хмельницького.

Серед географічних об’єктів читачі української вікіпедії вперше зацікавилися статтею про Республіку Китай (яка відома як Тайвань).

Однією з найбільш популярних тематик були види озброєнь, а також статті про російські ракетні комплекси.

Подивитися 50 найбільш популярних статей української вікіпедії за 2022 рік можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2021 році першою за кількістю переглядів стала стаття про Україну (у 2022 році вона перемістилася на третє місце). На другому місці опинилася стаття про Тараса Григоровича Шевченка (тепер на 15), а на третьому – про Київ (зараз ця стаття на шостому місці).


У ГО «Вікімедіа Україна» також аналізували статистику після трьох місяців повномасштабної війни. На той момент стаття про російське вторгнення в Україну вже очолювала рейтинг найбільш популярних.


Розрив між російським й українським сегментами вікіпедії скоротився майже вп’ятеро, із 49 до 10 мільйонів переглядів за рік, а українська вікіпедія відвоювала в російськомовної 15 мільйонів переглядів серед читачів на території України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі