Для населення в Україні запровадять програму безкоштовного обміну застарілих ламп розжарювання на нові світлодіодні, повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Загалом, за її словами, планують провести заміну 50 мільйонів ламп. Частково цю програму профінансує Єврокомісія, яка виділить кошти для 30 мільйонів LED-ламп, повідомила президентка Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, ця програма допоможе заощадити 1 ГВт електроенергії, що рівноцінно річному обсягу виробництва блоку атомної електростанції.

За оцінками Мінекономіки, завдяки цьому Україна споживатиме на 7–10% менше електроенергії в момент пікового навантаження.

Міністерство «найближчим часом» представить інструкцію, як можна буде отримати нові LED-лампи в обмін на старі лампи розжарювання, обіцяють, що механізм буде «максимально простим».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Росія з 10 жовтня прицільно атакує ракетами українські обʼєкти енергетики. Після восьми масованих ракетних атак в Україні пошкоджені всі теплові й гідроелектростанції. В енергосистемі спостерігається дефіцит потужності (тобто обʼєкти генерації не можуть виробити стільки електроенергії, скільки споживають користувачі). «Укренерго» застосовує стабілізаційні й аварійні відключення світла.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі