У «Києві Цифровому» проводять опитування щодо дерусифікації кількох вулиць і станцій метро.

Зокрема, пропонують проголосувати за перейменування площі Льва Толстого й відповідну станцію метро на площу Українських Героїв, а вулицю Льва Толстого – на честь Гетьмана Павла Скоропадського. На момент публікації перейменування підтримали 79% опитаних. 

Також пропонують перейменувати станцію метро «Дружби народів» на честь історичної назви місцевості – «Звіринецька» (підтримали 90% опитаних). Бульвар Перова – на Воскресенський, проспект Визволителів – на проспект Георгія Нарбута, а проєктній станції метрополітену «Проспект Правди» дати назву «Варшавська». 

Ксенія Семенова
Ксенія Семенова

Також є пропозиція про перейменування вулиці Павла Скоропадського в Печерському районі Києва на честь Олександра Омельченка, щоб уникнути дублювання, якщо вулицю Льва Толстого таки перейменують. Але її підтримали лише 11% киян. 89% проголосували проти.

Ксенія Семенова

Щоб взяти участь у голосуванні, потрібно в застосунку обрати розділ «Електронна демократія» й пункт «Опитування». Воно триватиме до 11 січня. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

Проте в листопаді Київради таки проголосувала за перейменування 11 вулиць,  які обрали під час голосування в застосунку «Київ Цифровий».


На початку грудня депутати Київради перейменували ще 32 вулиці, провулки й бульвари, назви яких пов’язані з Росією й радянським минулим. Зокрема, бульвар Дружби Народів перейменували на честь Миколи Міхновського. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі