РФ вранці 29 грудня розпочала десяту масовану ракетну атаку на українську енергетичну інфраструктуру. У Києві через обстріл пошкоджені житлові будинки й промислове підприємство, відомо про трьох постраждалих.

РФ завдавала ударів із різних напрямків крилатими ракетами повітряного й морського базування з літаків стратегічної авіації й кораблів, повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.

Загалом РФ випустила по Україні більш як 120 ракет, повідомили в ОП.

UPD. ППО знищила 54 із 69 ракет, які РФ застовувала під час десятої масованої атаки, уточнив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

ППО працювала над Києвом, Житомирською, Полтавською, Одеською і Львівською, Сумською, Миколаївською областями. У Харківській й Івано-Франківській областях зафіксували влучання в критичну інфраструктуру.

Екстрені відключення світла запровадили в Одеській, Дніпропетровській і Черкаській областях. Це потрібно, щоб уникнути значних пошкоджень мережі, якщо РФ вдасться вразити енергетичні об’єкти, пояснили у ДТЕК.

Також через точкове знеструмлення інфраструктури затрималася низка поїздів «Укрзалізниці».

Київ

Над Києвом ППО збила всі 16 ракет, які скерували на місто, повідомили в КМВА. 

Уламки ракет упали в чотирьох районах Києва, повідомили в ДСНС. У Дарницькому районі вони пошкодили дві приватні будівлі, у Печерському впали на дитячий майданчик і ще за двома адресами.

У Голосіївському районі уламки впали поруч з автомобілем, а в Солом’янському – потрапили на дах 5-поверхового житлового будинку. Також у Голосіївському районі уламками пошкоджене промислове підприємство.

Фото: Кирило Тимошенко

Троє людей постраждали в Дарницькому районі через атаку, серед них – 14-річна дівчинка. Усіх поранених госпіталізували, повідомив міський голова Віталій Кличко.

40% споживачів Києва після ракетної атаки залишилися без світла, його енергетики вимкнули контрольовано з безпекових міркувань. Воду й тепло подають у штатному режимі, пише Кличко.

Київська область

Через масований обстріл також пошкоджено 11 приватних будинків у Київській області, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба. У Фастівському районі уламками пошкоджений один медичний заклад. Без електропостачання залишилися близько 180 тисяч абонентів Київщини.

UPD. У Київській області збили щонайменше вісім ракет, але є два влучання. Унаслідок атаки пошкоджено 21 приватний будинок, лікарню й дві автівки, повідомив начальник поліції області Андрій Нєбитов.

Фото: Андрій Нєбитов

Харків й область

Про серію вибухів у Харкові повідомив міський голова Ігор Терехов. За попередніми даними, є влучання в Слобідському районі.

У Харківській області зафіксували чотири влучання з РСЗВ. Під прицілом опинилася критична інфраструктура, повідомили в ОВА.

Львівська область

По Львівській області РФ випустила 6 ракет, 4 з них збили сили ППО. Є два влучання в електропідстанцію, повідомляє ОВА. Без електроенергії 282 населені пункти області, з них 76 частково. Найважче подати напругу для Львова й прилеглих населених пунктів.

Через атаку 90% Львова без світла. Трамваї й тролейбуси в місті перестали курсувати, також міський голова Андрій Садовий попередив про можливі перебої з водопостачанням.

Сумська область

Станом на 9:00 над Сумщиною збили дві ворожі ракети, пише ОК «Північ».

Житомирщина

Проліт ракети зафіксували на Житомирщині, в області працювала ППО, кажуть в ОВА.

Жоден з об’єктів інфраструктури Житомирщини не постраждав завдяки ППО, звітує ОВА.

Миколаївська область

Станом на 9:00 над областю збили п’ять ракет, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

Полтавська область

Над областю спрацювала ППО, повідомили в ОВА.

Одеська область

Над Одещиною ППО збила 21 ракету, повідомили в ОВА. Уламки однієї з ракет потрапили в житловий будинок, постраждалих немає. Однак є влучання в об’єкти енергетичної інфраструктури.

Івано-Франківська область

У селищі в Івано-Франківській області ракета поцілила в приватний будинок, але не вибухнула, повідомили в ОП.

На Івано-Франківщині росіяни також влучили в один з енергетичних об’єктів, повідомила очільниця ОВА Світлана Онищук. Унаслідок влучання виникла пожежа, постраждалих немає.

Херсон

У Херсоні внаслідок обстрілу пошкоджена лікарня – Обласний кардіологічний диспансер. Під час атаки постраждали двоє людей: охоронець і працівник котельні, повідомили в ОП.

Фото: Кирило Тимошенко

Новина оновлюється...


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України. До 29 грудня відбулося дев'ять масованих атак. Після дев'ятої повідомили, що в Україні пошкоджені всі теплові- та гідроелектростанції.

Через пошкодження інфраструктури в Україні застосовують стабілізаційні й аварійні відключення світла. У Yasno прогнозують, що відключення триватимуть щонайменше до кінця березня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі