Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт «Про медіа». У вересні Єврокомісія має надати свій висновок, а вже після відбудеться голосування в другому читанні.

Закон повинен урегулювати діяльність ЗМІ, блогерів і вебплатформ, а також пропонує розширити повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Цей закон повинен відповідати вимогам Аудіовізуальної директиви ЄС.

Ухвалення цього закону – один із необхідних кроків для вступу України в Європейський Союз. Також він передбачає «посилення юридичного захисту на інформаційному фронті», пояснює міністр культури Олександр Ткаченко.

Водночас деякі депутати й активісти вважають, що законопроєкт містить «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією», пише нардеп Володимир Вʼятрович.

За його словами, у першому читанні голосували, зокрема, і за ці зміни:

  • скасування заборони на трансляцію фонограм, аудіограм і кліпів російських співаків;
  • нівелювання переліку осіб, які несуть загрозу нацбезпеці та захищає Україну від фільмів, серіалів, концертів, гастролей за участі осіб, що підтримують російську агресію;
  • зниження рівня контролю за українською мовою фільмів, «безкарне порушення» 10% квоти на українські пісні на радіо;

Вʼятрович додає, що законопроєкт у такому вигляді робить недієвими норми, які забороняють позитивне висвітлення органів влади держави-агресора.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив, що в НСЖУ пропонують спочатку імплементувати європейську директиву про аудіовізуальні сервіси й попрацювати над політичною незалежністю Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

«Схвалення в першому читанні законопроєкту про медіа – це крок назад від стандартів свободи слова, до якої ми звикли в Україні», – підкреслив він.

За словами очільника НСЖУ, у цьому законопроєкті лише 10% – це директива ЄС, а 90% – українські новації. «На жаль, у нинішній редакції законопроєкт «Про медіа» може стати гальмом європейської інтеграції замість того, щоби стати перемогою», – пише Томіленко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7398, що передбачає обовʼязкове будівництво укриттів у нових спорудах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Ткаченко