Нова Зеландія першою у світі схвалила закон, який з 2023 року заборонить куріння для наступного покоління, пише The Guardian.

Це значить, що людям, які народилися з 1 січня 2009 року й пізніше, узагалі не продаватимуть тютюнові вироби. Водночас продаж вейпів цей закон не обмежує. У такий спосіб влада Нової Зеландії намагається «звільнитися від тютюнового диму» до 2025 року.

Сигарети можна буде придбати лише в спеціалізованих магазинах, кількість яких скоротять ушестеро (з 6 тисяч до 600) по всій країні. Крім того, у цигарках сильно знизять дозволену кількість нікотину.

«Тисячі людей житимуть довші й здоровіші життя, а система охорони здоровʼя стане на 5 мільярдів доларів кращою, адже не доведеться лікувати хвороби, які спричиняють куріння: численні види раку, інфаркти, інсульти, ампутації», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я Айша Верралл.

У МОЗ Нової Зеландії вважають, що боротьба з тютюном працює, цитує The Guardian. Кількість курців упала до найнижчих показників за всю історію спостережень. Попри це, зросла кількість «вейперів»: 8,3% дорослих у 2022 році, як порівняти з 6,2% у 2021-му.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вторинний тютюновий дим, тобто «пасивне куріння», є причиною передчасної смерті 1,2 мільйона людей у світі щороку, свідчать дані ВООЗ.

В Україні щороку 85 тисяч людей помирають від хвороб, спричинених курінням. Унаслідок ранньої втрати працездатності курцями це завдає шкоди й економіці. Втрати становлять 3,2% ВВП України, або близько 179 мільярдів гривень станом на 2021 рік.


80% українців підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання («айкосів») у громадських місцях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі