У Національній службі здоров'я України розповіли, як краще організувати освітлення для роботи, навчання й читання в умовах відключень, аби це було безпечно для зору. Зокрема, не радять використовувати декоративні кольорові світильники й гірлянди, а свічки рекомендують замінити на акумуляторні лампи.

Ось поради фахівців:

  • Якщо працюєте з комп’ютером, уникайте цілковитої темряви. Світла від монітору недостатньо для очей, тож потрібне альтернативне освітлення.
  • Обирайте лампи й ліхтарі, що освітлюють кімнату рівномірним білим кольором. Це найбільш комфортне світло для очей, оскільки воно імітує денне освітлення. Світло має рівномірно заповнювати кімнату, а не бути спрямованим лише в одну точку.
  • У жодному разі світло ліхтарів чи ламп не повинно бути спрямовано в очі. Це може негативно вплинути на зір, викликати додаткове навантаження, сльозотечу.
  • За можливості замініть свічки на ліхтарі чи акумуляторні лампи. Мерехтіння світла, створюване свічкою, може викликати відчуття дискомфорту й втому очей, а також негативно позначається на нервовій системі.
  • Уникайте кольорового освітлення, зокрема синього (декоративних світильників, гірлянд тощо). Таке світло неприродне і небезпечне для здоров’я очей.
  • Якщо відчуваєте симптоми синдрому сухого ока, користуйтеся зволожувальними краплями.

Фахівці також радять щогодини робити п'ятихвилинну перерву від гаджетів. У цей час корисно виконати вправи для очей (подивитися вгору, вниз, у різні сторони) та частіше дивитися вдалину (це допоможе очам розслабитися).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми також ділилися порадами від МОЗ про те, що вдягати, аби менше мерзнути і як не варто зігріватися, а також розповідали, які свічки краще придбати на випадок відключення електроенергії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі