У Міністерстві охорони здоровʼя розповіли, як одягатися взимку, щоби менше замерзати і що не варто робити, щоб зігрітися.

Перше правило – це багатошаровість

У МОЗ зазначають, що велика кількість шарів одягу не лише добре зігріває, а й рятує від перегріву.

Ближче до тіла радять одягати нижню білизну і шкарпетки з бавовняних тканин, термобілизну. За її відсутності можна вдягнути футболку з колготами (або підштаниками). Далі – теплий і вільний одяг.

«Чим більше на вас буде шарів одягу, тим легше утримати тепло, оскільки між різними шарами одягу утворюється прошарок із повітря. Крім багатошаровості важливо, щоб одяг був просторим і не сковував рухів», – зазначає МОЗ.

зручне і тепле взуття

Перше за все, взуття має бути за розміром. Важливо також носити взуття з хутряною підкладкою, на стійкій підошві. Якщо ж взуття буде тісним і перешкоджатиме нормальному кровообігу, то ноги швидко втрачатимуть тепло.

Також не рекомендують носити вкорочені штани, засильно відкривати запʼястя і шию, адже через відкриті ділянки тіла виходить найбільше тепла.

Як не треба зігріватися взимку

  • Неправильний спосіб зігрітися – зігріватися алкоголем. Вживання спиртного в мороз створює ілюзію тепла і водночас призводить до його втрати;
  • Куріння натомість уповільнює кровообіг у руках і ногах, тим самим сприяє ще більшому замерзанню;
  • Ще один чинник швидшого замерзання – прикраси. Каблучки уповільнюють рух крові в пальцях. Крім того, метал швидко охолоджується і під час контакту зі шкірою може призвести до її обмороження.

У МОЗ також нагадують, що потрібно терміново шукатися місце для обігріву, якщо ви від холоду відчуваєте поколювання або свербіж шкіри. Замерзлу шкіру також не можна розтирати нічим, особливо снігом.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Що робити, якщо потрібна медична допомога, але немає мобільного зв’язку – поради від МОЗ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі