Концепт крематорію на території Голосківського цвинтаря у Львові від українців з Archimatika ввійшов до шортлісту World Architecture Festival 2022. Нагороду щорічного фестивалю вручили на початку грудня.

Як пояснюють архітектори, головна ідея львівського крематорію – зробити «залу останнього прощання» місцем найвищої напруги, місцем, де перетинаються живі й мертві.

Ритуальна зала поєднує два різні блоки: простір для відвідувачів крематорію й блок для підготовки мертвих, який перетинається з «місцем останнього прощання».

Монументальності крематорію спробували досягнути завдяки простим формам будівлі й грубим текстурам.

До шортлісту премії ввійшли ще пʼять проєктів Archimatika: Bukovel Hub, два проєкти для Unit.City і ЖК Lucky Land.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні 2021 року Львівська міська рада не підтримала рішення про будівництво крематорію на території Голосківського цвинтаря. Замість цього планували розширити Голосківське та Сихівське кладовища, вирубавши 26 гектарів лісу.

У травні мер Львова Андрій Садовий заявив, що крематорій у місті буде. Тоді міський голова закликав підписувати петицію за будівництво крематорію до 2025 року, яка набрала потрібну кількість голосів. Це значить, що її мають депутати міськради

У жовтні Львівська міська рада оголосила переможця конкурсу на найкращий проєкт крематорію. Тоді перемогла команда архітекторів із Маріуполя – Заботін Павло, Копейкіна Любов, Копейкін Віктор і Кобець Олена.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі