Астронавт NASA і амбасадор фандрейзингової платформи United24 Скотт Келлі приїхав до Києва.

«Це не найдивніший досвід подорожі у моєму житті, тому що я чотири рази бував у космосі. [сміється] Але я ще ніколи не був у країні під час війни, тому це унікальний досвід для мене», – коментує The Village Україна Скотт Келлі після того, як прибув потягом на вокзал транзитом через Польщу.

Він також розповів, чому вирішив приєднатися до United24: «По-перше, для мене це особиста історія, адже в мене є родичі-українці: чоловік моєї сестри з Харкова, він там народився і жив до десяти років, поки не переїхав у Техас. Тому його діти – американці українського походження. Також у мене є друзі з України: наприклад, вчителька з російської мови, яка навчала в мене в NASA [до польотів у космос для співпраці з російськими космонавтами, – ред.] також українка».

Астронавт Скотт Келлі

Келлі додав: «По-друге, я вірю в принципи демократії. Україна – вільна демократична країна. І я думаю, що Україну в цій війні повинні підтримувати всі, хто вірить в свободу й демократію. Тому я намагаюся робити все, що можу. Коли мені запропонували стати одним із амбасадорів й відвідати Київ, я погодився, щоб мати змогу показати приклад. Побачивши тут усе на власні очі, я зможу ще більше розповідати про Україну та збирати ще більше коштів на українську справу».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Американський астронавт Скотт Келлі став амбасадором платформи United24 наприкінці жовтня. Він розвиває напрям «Медична допомога», зокрема збирає кошти на автівки «швидкої» допомоги. Крім того, з початку повномасштабного російського вторгнення Скотт Келлі зібрав 500 000 доларів на допомогу українцям. Приєднатися до збору можна за посиланням.


Скотт Келлі встановив рекорд із сумарного перебування в космосі протягом 520 днів, 10 годин і 33 хвилин. Йому також належить рекорд безперервного перебування на орбіті – 340 днів поспіль. Астронавт має звання капітана Військово-морських сил США: він провів понад 3500 годин у небі на літаках понад 30 типів і здійснив понад 250 посадок на авіаносець.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі