Будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду в Києві планують відновити, повідомив в інтервʼю ВВС Україна один із авторів проєкту Мирослав Нізьо.

«Тепер ми отримали інформацію від влади – проєкт можна відновлювати. І я думаю, знаючи ситуацію, знаючи важливість проєкту, він все одно буде завершений», – сказав він.

Відповідно до проєкту, будівля музею схована в землі. Над поверхнею видно лише дах у вигляді розламаних тектонічних плит. У темну пору доби зсередини будівлі йде світло, а вдень, навпаки, світло проникає крізь щілину в даху всередину. У проєкті використали два головні матеріали: сталь і чорнозем. Сталь уособлює радянську систему, а чорнозем (його роль відіграє граніт) – українську землю.

Нізьо нагадав, що будівля музею вже стоїть, залишилось внутрішнє оформлення. Усередині мала бути експозиція-оповідь про Голодомор із історіями очевидців. Але саме етап розроблення концепції цієї оповіді був зупинений, сказав архітектор.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Національний музей Голодомору-геноциду почали будувати в 2008 році на схилах Дніпра біля Києво-Печерської лаври. У 2010 році для відвідувачів відкрили першу частину – меморіал, а друга частина має бути власне музеєм. Їх будують за проєктом польської архітектурної студії Nizio Design та української компанії Project Systems LTD. Архітектор Мирослав Нізьо, засновник студії Nizio Design, також працював над Музеєм історії польських євреїв POLIN та Музеєм Варшавського повстання.

Музей мали завершити в 2022 році, до 90-ї річниці трагедії, але проєкт зупинили через війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Візуалізації: Nizio Design