Майже дві третини (64%) українців стикалися з відключеннями світла в останні дні жовтня, свідчать результати опитування дослідницької компанії Gradus Research.

Найчастіше без електроенергії залишалися люди в Києві, на сході й півночі країни (83%, 79% і 74% відповідно).

У 64% опитаних світло зникало в середньому на чотири години на день, ще у 20% – на період від п’яти до восьми годин, а в 11% – більш як на вісім годин.

Графік відключень електроенергії є найбільш потрібною практичною інформацією, якої не вистачає 42% українців, відзначають дослідники. 

Від центрального опалення залежать 55% людей в Україні, водночас половина з них не має альтернатив для обігріву житла, інша половина користується додатково електричними обігрівачами. Також серед опитаних 33% мають автономне опалення.

Через масовані ракетні атаки дедалі менше українців відчувають себе в безпеці, додають у Gradus Research. Якщо на початку жовтня в безпеці почувалися 30% опитаних, то наприкінці місяця цей показник скоротився до 25%.

Водночас довіра до ЗСУ наразі на найвищому рівні (65%) від початку проведення дослідження, тобто від травня. 59% українців упевнені, що держава відбудує все, що було зруйновано через війну.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Половина українців вважає, що адаптувалися до відключень світла. Найбільш адаптованою почуває себе молодь від 18 до 24 років. Також легше далася адаптація жителям міст до 50 тисяч населення.


З 10 жовтня РФ атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України в різних регіонах. Через це «Укренерго» час від часу застосовує аварійні відключення світло й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Костянтин Гузенко для The Village Україна