До регіонів України доставили 193 тисячі доз вакцини від грипу для безоплатного щеплення груп ризику, повідомляє МОЗ.

У міністерстві кажуть, що вакцини розподіляли з огляду на потреби регіонів. Закарпатська й Дніпропетровська області отримають близько 9 тисяч вакцини, Київська – понад 10 тисяч доз, Одеська – більше 14 тисяч, Полтавщина і Львівщина отримають близько 7 тисяч доз.

Щеплення від грипу не входить до Національного календаря, а отже, зазвичай не є безоплатним. Але зараз безкоштовно його зможуть зробити люди з груп ризику (медики, вагітні, люди похилого віку із хронічними захворюваннями) і військові.

Вакцини Україна отримала в межах гуманітарної допомоги. Препарати захищають від всіх штамів грипу, що будуть циркулювати в цьому році.

Крім того, на комерційний ринок має надійти майже 150 тисяч вакцини від грипу, частина з них вже є в аптеках.

Щеплення від грипу рекомендують робити протягом усього епідемічного сезону. Імунітет формується за 7–14 днів.

У МОЗ підкреслюють, що особливо важливо таке щеплення робити вагітним: «Вагітність робить жінок більш схильними до важкого перебігу грипу, що може спричинити госпіталізацію, передчасні пологи й навіть смерть немовляти». Водночас вакцинація знижує ризик захворювання на 50% і госпіталізації в середньому на 40% .

Щеплені від грипу жінки також передають захист дітям, який зберігається протягом перших місяців їхнього життя. Щеплення інактивованою вакциною є безпечним для вагітних, його можна робити в будь-якому триместрі, додали в МОЗ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали про твіндемію, тобто одночасну епідемію COVID-19 і грипу, як можливий сценарій для епідеміологічного сезону 2022 року, і про те, як можна вакцинуватися від грипу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі