Більше третини українських спеціалістів (35%) готові перейти в робітничу професію, свідчать дані кадрового порталу grc.ua.

Згідно з дослідженням, більшість спеціалістів, які не можуть знайти роботу за своєю спеціальністю, здобувають нову професію чи планують це зробити найближчим часом.

4% респондентів уже змінили професію через те, що не могли знайти роботу за спеціальністю. Нову професію вже здобувають 9% респондентів, а половина (51%) готові перепрофілюватися. Менше третини опитаних (29%) не планує перекваліфікацію найближчим часом.

Серед найбільш прийнятних професій для зміни офісної спеціальності на роботу «руками» українці назвали комплектувальника, водія, фермера, садівника, городника, а також кухаря й спеціаліста beauty-сфери.

Кожен десятий має намір здобути ту професію, про яку давно мріяв, але продовжував працювати за іншим профілем заради зарплати.

Чверть опитаних зазначили, що готові перейти в робітничу професію лише в якості підробітку, не змінюючи основну професію. Також 15% спеціалістів сказали, що вважають образливим переходити в робітничу професію, маючи високий рівень освіти й досвід в іншій професії.

Дослідження проводили в серпні-вересні серед 2600 працівників різних галузей в усіх регіонах України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Попит на робітничі спеціальності почав зростати в червні 2022 року за даними grc.ua.

Також за даними порталу, третині українців щомісяця не вистачає грошей до зарплати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі