За місяць проведення аукціонів за спрощеною процедурою держава заробила понад 1 мільярд гривень на приватизації держмайна, розповіла заступниця Голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

За весь попередній рік дохід від приватизації становив лише 3,5 мільярда. 

Перший аукціон за новими правилами в електронній торговій системі відбувся 19 вересня. Попри складну безпекову ситуацію, наразі на аукціонах спостерігають таку ж конкуренцію, як і попереднього року, – у середньому 3,5 учасника, відзначила Підласа. Це пояснюють насамперед спощенням процедури приватизації.

«Українські інвестори – а всі ці активи отримають саме українські компанії – не бояться ракет. Вони готові інвестувати в розширення бізнесу вже сьогодні. Для держави це подвійна вигода: по-перше, зростання ВВП, по-друге, надходження від приватизації в державному бюджеті», – каже депутатка.

Усі зароблені від приватизації кошти підуть на фінансування оборони – на зарплати військовим, ремонт техніки й різноманітні закупівлі. За словами депутатки, міжнародні партнери України фінансують тільки соціальні видатки, а все, що Україна заробляє від роботи податкової, митної служб, приватизації, і дохід НБУ направляють на фінансування армії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У липні в Україні спростили приватизацію держпідприємств, щоби сприяти релокації місцевих бізнесів й економічному відновленню держави. Зокрема, цифровізували низку процесів і скоротили строки проведення приватизаційних аукціонів: тепер від оголошення до підписання договору має пройти не більше двох місяців. Крім того, розблокували приватизацію держпідприємств з арештами, а всі аукціони з приватизації великих обʼєктів (понад 250 мільйонів гривень) перевели на «Прозорро.Продажі».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі