Сервіс ЛУН дослідив, які квартири можна буде купити за умовами пільгової іпотеки під 3%, яку запустили в Україні у жовтні.

Умови іпотеки передбачають

  • Перший внесок має бути не менше 20% від вартості квартири, а термін залишкових виплат від 1 до 20 років.
  • Площа квартири має бути не більше 52,5 квадратних метрів на одну людину та по +21 квадратних метрів на кожного члена родини.
  • Для людини без сім’ї в Києві вартість квадратного метру має бути не більше 46,7 тисяч гривень та максимальна сума кредиту до 2,45 мільйона гривень. Для Львова гранична вартість метру 39,8 тисяч гривень, а сума кредиту 2,09 мійльона гривень. Для Одеси 38,3 тисяч гривень та 2,01 мільйона відповідно.

Ціни на квартири в Києві, Львові та Одесі

Середня вартість 1-кімнатної квартири з ремонтом в Києві на вторинному ринку становить 55 тисяч доларів. Однак середня вартість куплених у вересні 1-кімнатних квартир була менша і становила 42 тисяч доларів.

Середня ціна на двокімнатні в Києві 85 тисяч доларів, але середня вартість придбаних у вересні була меншою – 69 тисяч доларів.

У Львові середня вартість однокімнатних квартир становила 51 250 доларів, проте вартість проданих квартир була 35 тисяч доларів. Двокімнатні квартири, так оголошення і придбані квартири, коштували в середньому 90 тисяч доларів.

У Одесі в середньому за 1-кімнатну квартиру просять 25 250 доларів, але середня ціна проданих – 23 тисяч доларів. За двокімнатні просять 30 650 доларів, а ціна придбаних – 29 тисяч доларів.

Які квартири можна купити на іпотеку

Як зʼясували аналітики ЛУН, на пільгову іпотекою та з мінімальним першим внеском 20% людина без сім’ї може розраховувати на 1-2 кімнатну квартиру з ремонтом на вторинному ринку в Києві та Одесі, у Львові лише на 1-кімнатну кімнатну квартиру. Отримати квартиру більшої площі за цією програмою теж можливо, якщо збільшити розмір першого внеску.

Проте, якщо на іпотеку претендує сім’я, то за кожного члена додається 21 квадратний метр, відповідно, збільшується максимальна сума займу. Таким чином, сім’я з декількох людей за цією програмою вже може претендувати навіть на 2-3 кімнатну квартиру за мінімального першого внеску.

Скільки коштуватиме квартира в новобудові без ремонту

Програма розповсюджується як на готове житло, так і на квартири ще на стадії будівництва, які коштують дешевше. У останньому випадку забудовник має реєструвати на квартиру майнові права (це нова процедура).

Так, у Києві за мінімального першого внеску можна розглядати варіанти вже збудованого житла у Голосіївському, Святошинському та Оболонському районах, на майже всьому лівому березі, у значній частині передмістя в межах 5-15 кілометрів від Кільцевої дороги, кажуть у ЛУН.

Львів, де зараз великий попит на житло, може запропонувати лише близько 10 варіантів житлових комплексів. Щоб придбати квартиру там, треба обирати ще незбудовані квартири або збільшувати суму першого внеску.

В Одесі варіантів готового житла від забудовників придатного для іпотеки з мінімальним першим внеском більше, пише ЛУН. Є понад 30 житлових комплексів у майже всіх районах міста.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З жовтня в Україні стартувала державна пільгова іпотека «єОселя», яка є продовженням попередньої державної ініціативи «Доступна іпотека 7%». Скористатись пільговою 3% ставкою можуть військові, правоохоронці, медичні працівники та працівники освіти. З 2023 року планують розширити цей перелік категорій, які можуть претендувати на цю іпотеку.

Заявки на «єОселю» можна подати через сайт «Дія». Для цього необхідно заповнити форму, вказавши сімейний статус та загальний дохід сімʼї, дані за житло, котре хочете оплатити.

У програмі поки беруть участь пʼять банків: «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Укргазбанк», «Глобус» або «Скай Банк».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі