Державна програма доступного кредитування житла запрацювала в тестовому режимі на порталі «Дія», невдовзі її мають повноцінно запустити в застосунку, повідомляє Мінекономіки.

У межах програми українці зможуть оформити пільговий кредит на купівлю житла з початковим внеском від 20% і строком до 20 років на вигідних умовах.

Масовий запуск програми запланований на другу половину жовтня, тоді послугою можна буде скористатися в мобільному застосунку «Дія».

«Людям не потрібно брати якісь документи, іти в банк або комусь телефонувати. Достатньо просто зайти «Дію» й заповнити мінімальну кількість інформації, яка автоматично передається банкам. Після цього надійде сповіщення, де й на яку суму в тебе є гарантія від фінансової установи щодо отримання кредиту на житло. З цим документом можна спокійно звертатися до забудовника й відчувати себе впевненим у тому, що відмови не буде», – розповідає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У програму вже інтегровані п’ять банків: «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Укргазбанк», «Скай банк» і «Глобус Банк» – вони готові розпочати видачу кредитів.

Що це за програма й хто може взяти участь

Програма називається «Доступна іпотека», у «Дії» послугу запускають під назвою «єОселя». Ставка за іпотекою становитиме 3%. Термін іпотеки – до 20 років. Мінімальний початковий внесок – 20% від вартості житла.

Участь у програмі зможуть взяти громадяни віком від 18 до 70 років, платоспроможні, які не мають житла або володіють нерухомістю площею менше 52,5 квадратних метра (додатково 21 квадратний метр на кожного наступного члена сім’ї) й не перебувають під санкціями.

Алгорит отримання іпотеки такий:

  1. Подати заявку через «Дію».
  2. Отримати відповіді банків у «Дії».
  3. Вибрати житло для покупки на умовах пільгової іпотеки;
  4. Укласти договори з банком і договір купівлі-продажу квартири.

У 2022-му в програмі зможуть взяти участь військові й правоохоронці, медики, вчителі й викладачі, а також науковці. 

Другий етап програми «Доступна іпотека» почнеться з 2023 року. У ньому зможуть взяти участь усі українці, оформивши кредит на житло під 7% річних.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Військові облігації вже можна придбати через «Дію». Як виявилося, їх продаватимуть через партнерів, серед яких «АльфаБанк» й «УкргазБанк».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі