У Вінниці створять єдиний меморіал бійцям, загиблим у Другій світовій, але «без сусідства із залишками антиукраїнської радянської ідеології», повідомили у Вінницькій міськраді.

«Оновлена зона пам’яті Меморіалу визволення набуде нових сенсів і змістів». 

«Цілком логічно й правильно, що Вінниця відкидає цю ідеологічну складову, натомість формує одне важливе для цієї громади місце пам’яті про Другу світову війну, тому що ми маємо про це пам’ятати, це наша історія», – підкреслив директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

Згідно з проєктом, понад 380 металевих плит із викарбуваними на них іменами загиблих у Другій світовій буде перенесено на Меморіал визволення на вулиці Київській. Їх встановлять на нові гранітні постаменти, які розмістять у вигляді алеї. Благоустрій території передбачає, зокрема, капітальне оновлення вже наявних елементів, влаштування пішохідних доріжок з екологічної плитки, бордюрів, декоративного й спеціального освітлення, створення зелених зон зі складними квітковими композиціями.

«Що стосується суттєвого оновлення Меморіалу визволення на вулиці Київській, це влаштування, так званих, стовпів пам’яті, тобто 48 постаментів, виконаних із граніту. Елементи являють собою прямокутники, висота яких становить майже 2,5 метра, ширина – до 1 метра, вага готового виробу – близько 6 тонн», – розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Вінниці є два Меморіали пам’яті загиблих воїнів Другої світової війни. Це Меморіал слави в центрі міста на Європейській площі й Меморіал визволення на його околицях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі