Віце-прем'єр-міністр – міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров інтерв’ю «Укрінформу» розповів, коли в «Дії» зʼявляться анонсовані функції.

Військові облігації

За словами міністра, купівлю ОВДП в «Дії» сподіваються запустити до кінця серпня 2022 року. Оновлення вже готове, але ще не пройшло модерацію Google Play Store та App Store.

Дозвіл на виїзд дітей за кордон

Це залежить від того, коли Верховна Рада підтримує рішення змінити процедуру. «Ми взагалі прибираємо з процесу оформлення цього дозволу нотаріусів. Відтепер батько або мати дитини у кілька кліків зможуть отримати дозвіл. Уся інформація автоматично потрапляє в систему прикордонників, все максимально автоматизовано», – сказав міністр. Послуга буде безкоштовною, її оформлення займатиме лише 30 секунд.

Мінцифри готове запустити інструмент за «тиждень-два» після ухвалення закону та підпису президента.

Розмитнення авто в «Дії»

Це також залежить від того, коли відповідний законопроєкт ухвалить парламент, пояснив Федоров. «У разі його ухвалення зможемо теж запустити в «Дії» все дуже швидко, адже близько 90% продукту вже готово», – зазначив він.

Оформлення пільгової іпотеки

Бета-тестування сервісу планують запустити 15 вересня, а у жовтні повноцінно запустити проєкт. «Людям не потрібно буде брати якісь документи, йти в банк або комусь телефонувати. Достатньо просто зайти Дію та заповнити мінімальну кількість інформації, яка автоматично передається банкам. Після цього надійде сповіщення, де та на яку суму в тебе є гарантія від фінансової установи щодо отримання кредиту на житло. З цим документом можна спокійно звертатися до забудовника та відчувати себе впевненим в тому, що відмови не буде», – розповів Федоров.

На першому етапі (в жовтні) іпотека під 3% буде доступна для українських військовослужбовців, правоохоронців, медиків, педагогів та науковців. На початку 2023 році кредит на житло під 7% зможуть отримати усі українці.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Дія» – це мобільний застосунок і вебпортал, розроблені Міністерством цифрової трансформації. «Дію» вперше презентували у 2019 році, а запустили у 2020 році. Застосунок дає змогу зберігати водійське посвідчення, внутрішній і закордонний паспорти, COVID-сертифікат, а також надавати їх замість оригіналів документів для отримання послуг (банківських, поштових тощо).

Функції «Дії» постійно оновлюються. У серпні 2022 року в застосунку почали бета-тестування англомовних версій документів: закордонного паспорту, водійського посвідчення й техпаспорта.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Мінцифри