71% українців готові змінити професію, свідчить опитування «OLX робота» серед більш ніж восьми тисяч респондентів платформи.

Шукачі роботи хочуть отримувати зарплатню від 10 до 20 тисяч гривень на місяць. Водночас роботодавці готові платити в діапазоні від 9 до 28 тисяч гривень, а також готові наймати людей без досвіду.

Це стосується передусім сфер роздрібної торгівлі, логістики, виробництва та робітничих спеціальностей. Наприклад, продавцям та менеджерам із продажу платять від 10 до 15,5 тисяч гривень. Водії таксі можуть отримувати 25 тисяч гривень, а далекобійники – 44 тисячі. Великий попит на швачок – без досвіду роботи їм можуть платити 13,5 тисяч гривень. Щодо різноробочих, то вони можуть заробляти 12 тисяч щомісяця.

Майже третина вакансій, де розглядають фахівців без досвіду (30%) – на Київщині. У Дніпропетровській та Одеській областях таких вакансій 10% та 9 % відповідно. Ще 7% та 6% – у Львівській та Чернівецькій областях.

Згідно з дослідженням, понад 22% опитаних уже змінили роботу після повномасштабного вторгнення РФ. Майже половина, 49% респондентів, перебувають у пошуку роботи та готові перепрофілюватися.

Найчастіше роботу шукають на онлайн-платформах (60%), серед знайомих (20%), рідко звертаються до служби зайнятості (5%).

Опанувати новий фах готові майже порівну як жінки, так і чоловіки, а також українці віком від 25 до 44 років (68%).

Найбільш важливим фактором при зміні спеціальності є рівень зарплатні. Найменше на вибір нової роботи впливає можливість брати додаткові зміни, щоби заробити більше грошей.

Аби підготуватися до зміни професії, фахівці Асоціації інноваційної та цифрової освіти пропонують скласти перелік професій, які максимально відповідають типу інтелекту та типу особистості. Їх можна визначити за допомогою тестів на спеціалізованих платформах – тут (для молоді) або тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


 Близько 80% українців готові працювати не за спеціальністю, якщо не можуть знайти роботу бажаного фаху, йдеться в дослідженні Gradus Research.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі