У Київській області організували 50 локацій для вивезення будівельного сміття з інфраструктурних обʼєктів, зруйнованих через бойові дії, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтервʼю «Українській правді. Життя».

Після вивезення ці відходи сортують, щоб потім переробити. Сміття подрібнюватимуть, щоб повторно використати під час відновлення доріг, будівництва тимчасових переходів, переїздів тощо.

«Спочатку ми думали, що для того, щоб упоратися з відходами руйнації, потрібна велика кількість бюджетних і грантових коштів. Але сьогодні утворені купи відходів вже беруть і повторно використовують будівельники або ті, кому потрібно», – сказав міністр.

За його словами, це не вирішує проблему повністю, бо залишаються небезпечні відходи, але таких відходів «значно менше». Їх планують утилізувати екологічно безпечним методом, коли знайдуть для цього ресурс.

Розбір завалів у Бородянці. Фото: Київська ОВА

Стрілець додав, що після звільнення Київської області відходи руйнації були великою проблемою, оскільки їх хаотично складали на розі вулиць, були й факти вивезення сміття в посадки й ліс.

Тоді завданням міністерства було розробити правила поводження з такими відходами й донести їх органам місцевого самоврядування, які відповідають за ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Київській області планували запустити пілотний проєкт з екологічного перероблення будівельного сміття, що лишилося після руйнувань інфраструктури, за технологією ізраїльської компанії GreenMix.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі