Кесон – це бетонна споруда у формі субмарини висотою 17 метрів, яка розташована в парку «Наталка» на Оболоні. «Труба», «Сталінське метро», «Підводний човен» – ще так називають його в Києві. Споруді майже 100 років, будувалась вона в умовах повної секретності, адже мала бути важливим стратегічним об’єктом – це одна з частин недобудованого підземного тунелю під Дніпром. Кесон на Оболоні перш за все відомий як занедбане пристановище для безхатченків: він ніяк не використовується відтоді, як зупинилося його будівництво.

Днями біля кесона помітили будівельну техніку – з’ясувалося, що споруду хочуть ревіталізувати й облаштувати на її базі заклад для виступів з оглядовим майданчиком. Навколо встановили паркан і розмістили паспорт: звідти відомо, що реконструкцію замовила «Гранада-82», що належить Ігорю Тинному, власнику ресторану «Прага». Розповідаємо, чим відома ця споруда.

Кесон у 2017 році, вигляд із півдня / Google Maps, Євген Євтєхов

Що це за об’єкт

Кесон – це бетонна конструкція, яку поміщають під воду або під ґрунт на велику глибину, щоб утворити підземну камеру. Так, усе правильно, кесон мав бути під землею, але цього не сталось. Його почали будувати ще у 1936 році, коли Союз готувався до війни. Кесон мав стати частиною підземного тунелю під Дніпром, який планували використовувати для перевезення боєприпасів з одного берега Києва на інший: побоювались, що противник міг зруйнувати мости над Дніпром. Планувалось, що кесон лежатиме в основі північного тунелю, який з’єднає Оболонь із Вигурівщиною. Інший тунель мав пролягати південніше.

Будівництво кесона / Центральний державний архів громадських об’єднань України; Livejournal, reibert

Цей проєкт називають ще «Сталінське метро» (нібито наказ про будівництво віддав сам Йосип Сталін), або «Будівництво №1» (це його офіційна назва), роботи проводили в суворій секретності, залучали переважно колишніх військових. Окрім кесона на Оболоні, система включала й інші об’єкти, які називались титулами: у місті побудували бетонний завод, компресорну підстанцію, додаткову залізницю та навіть ТЕЦ – вона збереглася до наших днів і працює біля Центрального вокзалу. Коли виконали частину робіт і під Дніпром проклали загалом понад півтора кілометра тунелів, у 1941 році роботи пригальмували – усі ресурси перекинули на війну. Після визволення Києва у 1944 році будівництво відновили, та воно вже не було таким масштабним, як раніше. Остаточно його припинили в 1949-му, визнали недоцільним.

Оскільки це мала бути мережа тунелів, це не єдиний кесон у Києві – схожий є на Осокорках, але він уже частково занурений під ґрунт. Там він просто затоплений водою. Ще два кесони та наземні тунелі збереглися на Жуковому острові.

Що з ним відбувається

Нічого. Кесон після зупинки будівництва стояв занедбаний і стоїть донині. Обріс чагарниками, використовувався як смітник. У 2000 році його активно розмальовували графіті. Також це одна з точок на карті андеграундних екскурсій Києвом. Та більше кесон відомий як місце, де безхатченки могли заночувати або тимчасово пожити, розповідає The Village Україна києвознавець Кирило Степанець. Близько 10 років тому в кесоні влаштовували, так звані, «бомж-паті»: сотні людей переодягалися в безхатченків, танцювали.

Екскурсія в кесоні у 2007 році / Livejournal, someone-ua

У КМДА підтвердили The Village Україна, що кесон зараз у приватній власності: об’єкт продали ще у 1993 році й після цього неодноразово перепродавали. У травні 2019-го на території кесона вже починали будівельні роботи: навколо працювала техніка, а всередині демонтували цегляні конструкції. Невідомо, хто їх проводив: в Оболонській РДА пояснили, що власник не узгоджував дій із владою, адже це приватна, а не комунальна власність.

Краєвид на кесон і Дніпро з повітря / Олег Тоцький

Кирило Степанець

києвознавець, екскурсовод:

Уперше про об’єкт написала радянська газета «Прапор комунізму» наприкінці 80-х років, це вже було за часів Горбачова. До того вся інформація про нього була засекреченою. Насправді вона втаємничена й досі. Офіційно інформації про це місце досі ніде не опублікували – є лише блоги або історії краєзнавців, або, власне, очевидців будівництва. Мій близький друг був знайомий з інженером Самуїлом Ямпольським, який тривалий час залишався останнім в Україні з тих, хто був причетній до будівництва кесона. У 2010 році Самуїл Ямпольський помер. Та на основі його спогадів була написана книжка, яка детально розповідає про це будівництво, її видали краєзнавці. Ці ж краєзнавці почали активно влаштовувати на об’єкті комерційні екскурсії, десь наприкінці 90-х. Я вперше влаштовував там екскурсію у 2012 році. Наскільки мені відомо, роботи там почали ще минулого року, активно проводили взимку, але зупинили через карантин. Зі слів знайомих, які мешкають на Оболоні та знають про цей об’єкт, там усе дуже складно і, ймовірно нічого там не буде.


Що хотіли / хочуть зробити

У 2017 році «Парк «Наталка» запропонував перетворити бетонний кесон на артпростір під назвою «АртКесон». Проєкт реконструкції розробили волонтери. Пропонували розділити новий простір на три зони. Перша зона – відкрита. Це територія перед кесоном, а також майданчики зі сходами, пандусом і місцями відпочинку на самому кесоні. Друга зона – це зал усередині, де проводитимуть заходи, він буде закритим.

Проєкт реконструкції кесона від ГО «Парк «Наталка» / ГО «Парк «Наталка»

Третя зона буде поруч – сцена у вигляді залізничної платформи. Її пропонують використовувати як майданчик для майстер-класів, виступів артистів, а також для перегляду фільмів.

На території поруч із кесоном хотіли облаштувати альпійський газон і розміщувати там артінсталяції та скульптури сучасного мистецтва. Проєкт також передбачав, що кесон із приватної власності переведуть у комунальну, тобто його повернуть місту. Що зараз із цим проєктом – невідомо.

Будівельні роботи навколо кесона / Кирило Козлов

Нині дійсно триває реконструкція кесона за іншим проєктом, його хочуть перетворити на «майданчик для публічних виступів», підтвердили для The Village Україна у ТОВ «Гранада-82», яке вказане замовником робіт. Називають роботи «капітальним ремонтом» та обіцяють вкластися у вказані терміни.

Проєкт реставрації кесона замовника «Гранада-82» / Кирило Козлов

Об’єкт називатиметься «Майданчик для виступів Кесон»: основна зала вміщатиме близько 260 осіб. Проводитимуть концерти, стендап-виступи, але якогось нішевого напряму заходи не матимуть, додала представниця «Гранада-82» Наталя. На даху планують збудувати два оглядові майданчики, а під кесоном – підвал. Проєктувальником виступає архітектурне бюро Viharev. Завершити роботи збираються у другому кварталі 2021 року.