У Київській області побудують два сучасні заводи з оброблення побутових відходів, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Один завод буде обслуговувати Бровари й Бориспіль (орієнтовна потужність становитиме 110–120 тисяч тонн відходів на рік), а другий – Фастів (потужність 35–100 тисяч тонн на рік). За словами Стрільця, заводи можуть зʼявитися вже за два роки, тобто у 2024 році.

На заводах використовуватимуть одразу декілька технологій оброблення. Зокрема, буде передбачене перероблення органічних харчових відходів з подальшим виробництвом біометану, а також сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів (металобрухту, скла та пластику).

Проєкти реалізовуватимуть за кошт кредитів європейських банків, перемовини з інвесторами тривають.

За словами міністра захисту довкілля, це буде перший інвестиційний проєкт у межах реформи управління відходами, яку влітку ухвалили в Україні. Загалом в Україні планують побудувати 200 підприємств із перероблення відходів, 10 із них – у Київській області.


У червні 2022 року в Україні ухвалили рамковий закон «Про управління відходами». Це початок реформи, яка має запустити в країні європейські практики поводження зі сміттям. Наприклад, сортування й перероблення замість зберігання на полігонах, розширену відповідальність виробника (коли виробник зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упакування свого товару), а також нові норми екологічної безпеки для сміттєзвалищ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі