У німецькому міста Бад-Герсфельд мешканці беруть участь у пілотому проєкті, що дозволяє самостійно налаштувати вуличне освітлення відповідно до особистих вподобань (зменшити яскравість за вікном спальні чи підвищити під час вечірньої прогулянки), пише Cities Today.

Це курортне місто з 30 000 населення, де впроваджують спільний проєкт Urban Lighting Innovations із розроблення інтелектуального освітлення. Над ним працюють разом із Deutsche Bank і Microsoft.

На 154 ліхтарях встановили датчики й контролери на основі штучного інтелекту. Вони дозволяють керувати яскравістю, теплом і розподілом освітлення на основі трафіку, погодних умов й інших чинників.

Керувати вуличним освітленням можна за допомогою спеціального застосунку. У майбутньому там можна буде створити власний світловий профіль.

Пілотний проєкт коштував близько 800 000 євро, із цих коштів місто інвестувало 220 000 тисяч. Також там планують почати тендер, щоб модернізувати решту 2000 вуличних ліхтарів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як ЄС має заощаджувати, щоб обійтися без російських енергоносіїв, зокрема зменшувати температуру повітря в домівках й економити вуличне освітлення.

Adidas створили навушники, які можна заряджати від природного й штучного світла.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі