Доходи держбюджету від початку року склали 938,7 мільярда гривень, що на 34,1% або на мільярда гривень більше за аналогічний період минулого року, пише голова Комітету ВРУ з питань фінансів Данило Гетманцев із посиланням на дані Мінфіну.

Значна частина цих грошей – грантова (безповоротна) допомога, яку зараховують до доходів бюджету. Від початку року Україна отримала такої допомоги на суму 269,7 мільярда. Попереднього року за такий самий період Україні надали грантів на 0,5 мільярда гривень.

Грантова допомога надходить переважно від Сполучених Штатів (226,3 мільярда гривень). Загалом гранти склали 28,7% доходів держбюджету за вісім місяців.

Друге за обсягом джерело надходжень до держбюджету – податки та збори, які сплачують Державній податковій службі. Вони перевищили минулорічні показники на 70,3 мільярда гривень, або на 17,1%.

Водночас, якщо доходи виросли на третину, темп зростання видатків був утричі більшим. Видатки державного бюджету за 8 місяців склали 1360,1 мільярда, що на 90% (або 643 мільярди) більше, ніж минулоріч.

«Основна причина – це різке зростання видатків на безпеку й оборону, які зараз займають левову частку в бюджеті», – відзначає Гетманцев.

Дефіцит державного бюджету за 8 місяців становив 418,1 мільярда, це у 30 разів більше, ніж поперднього року.

Водночас завдяки грантовій допомозі другий місяць поспіль бюджет балансують із мінімальним дефіцитом на рівні 4,8 мільярда в липні й 6,4 мільярда в серпні.

Ситуацію з виконанням державного бюджету Гетманцев назвав «складною, але контрольованою».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За три місяці держбюджет отримав 76 мільйонів доларів від «податку на Google».

Інвестиційна привабливість України понизилася до рівня 2013 року. Згідно з прогнозами НБУ, у 2022-му інфляція перевищить 30% у річному вимірі. У наступні роки зростання споживчих цін суттєво сповільниться, але однаково інфляція буде значно вищою за рівень у 5%, якого прагнуть досягти в НБУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: НБУ