За підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%, прогнозує Нацбанк. У наступні роки зростання споживчих цін суттєво сповільниться, але однаково інфляція буде значно вищою за рівень у 5%, якого прагнуть досягти в НБУ.

Інфляція після 24 лютого стрімко зростала та у червні сягнула 21,5% у річному вимірі – переважно внаслідок шоків, зумовлених війною (порушення ланцюгів постачання, скорочення пропозиції, збільшення витрат бізнесу, руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, окупації) та через глобальний ціновий тиск (високі ціни на енергоносії та рекордні рівні інфляції в країнах-партнерах).

За прогнозами Нацбанку, ВВП України скоротиться на третину у 2022 році. Водночас, якщо розблокують чорноморські порти, економіка повернеться до зростання у 2023‒2024 роках.

До показника інфляції 5% (у річному вимірі) в НБУ розраховують повернутися у 2025 році. У 2023-му, за базовим прогнозом, інфляція має знизитися до 20,7%, а в 2024 – до 9,4%. 

Прогноз Нацбанку містить низку припущень, зокрема про те, що у 2023 році відновиться логістика, знизяться ризики для бізнесу та поступово зростатимуть врожаї. «Ключовим ризиком для прогнозу є триваліший термін війни проти російських загарбників»,  відзначають в НБУ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними Держстату, ціни на продукти вже зросли на 27,7%, як порівняти з минулим роком. Місячна інфляція в Україні у червні становила 3,1%.

У квітні 2021 Нацбанк прогнозував річну інфляцію на рівні 20%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі