У застосунку «Дія» з 31 серпня додали три нові послуги й повернули ще дві, які тимчасово не працювали, повідомляє Мінцифри.

Нові послуги:

Англомовні версії закордонного паспорта, водійського посвідчення й техпаспорта на авто. Права й техпаспорт мають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США й Канаді. Щоб у застосунку документи відображалися англійською, необхідно перемкнути мову.

Пенсійне посвідчення. Доступні двох видів – за віком і спеціальні. Щоб побачити їх у «Дії», вони мають бути видані після 2014 року. Пенсійне за віком підтягнеться в додаток автоматично, а спеціальне необхідно завантажити самостійно. Пенсійне посвідчення можна буде перевірити або поділитися ним за допомогою QR-коду.

Посвідка на тимчасове або постійне проживання в Україні. Це послуга для громадян інших країн, які тепер зможуть не носити картку з собою, а показати посвідку в «Дії». У застосунок підтягнуться посвідки у вигляді пластикової картки з безконтактним носієм. Документи такого зразка почали видавати після квітня 2018 року. Також необхідно мати ідентифікаційний номер (РНОКПП) для того, щоб вони підтягнулися.

Також люди з посвідками на проживання матимуть можливість створювати «Дія.Підпис» і користуватися сервісами додатку.

Послуги, які повернули:

Шеринг авто. Цю послугу тимчасово призупиняли через війну. Тепер знову можна буде поділитися власним чи отримати техпаспорт іншої людини в декілька кліків.

Сплата штрафів від патрульної поліції. З лютого ця функція також не працювала. Тепер знов можна сплатити штраф за порушення ПДР у декілька кліків. Згодом також обіцяють відновити сплату штрафів за фото- й відеофіксацією.

Щоб скористатися послугами, треба оновити застосунок.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Дія» – це мобільний застосунок і вебпортал, розроблені Міністерством цифрової трансформації. «Дію» вперше презентували у 2019 році, а запустили у 2020 році. Застосунок дає змогу зберігати водійське посвідчення, внутрішній і закордонний паспорти, COVID-сертифікат, а також надавати їх замість оригіналів документів для отримання послуг (банківських, поштових тощо).

Функції «Дії» постійно оновлюються. Планують також запустити купівлю військових облігацій, дозвіл на виїзд дітей за кордон, оформлення пільгової іпотеки й розмитнення автомобілів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Мінцифри