Через обмежену кількість місць у бомбосховищі в більшості школах діти будуть вчитися або у дві-три зміни, або тиждень через тиждень, або місяць через місяць, або навіть місяць через два місяці, повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський виданню lb.ua.

Щоб третя зміна не закінчувалася пізно, вивчатимуть лише точні науки, зазначила директорка департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян: «Ми провели дослідження, з якими предметами дітям було найскладніше справлялися дистанційно (вони самі оцінили себе). Ми маємо квітневі й травневі показники, де діти зазначили, що найскладніше було справлятися з фізикою, математикою, хімією, біологією на відстані від учителя».

За її словами, може працювати й така модель навчання: у вересні очно виходять на навчання учні 678 класів, а у жовтні – 91011. Кожна школа визначатиме формат роботи самостійно. 

Скільки шкіл у Києві готові до очного й змішаного навчання

Загалом у Києві 77% шкіл мають укриття й пройшли перевірку ДСНС і військових. За результатами перевірки, 18 шкіл Києва не мають можливості організувати укриття та проводитимуть навчання винятково онлайн. Учні тих закладів, які не відкриються для очного навчання через відсутність укриттів у пішій доступності, можуть (за наявності місць) перейти до іншого закладу, щоби навчатися офлайн.

Натомість школи, де є укриття, готові прийняти 145 тисяч дітей. Але на навчання в режимі офлайн вийдуть 138 тисяч дітей, відповідні заяви написали їхні батьки, повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

За словами заступника голови КМДА, укриття в школах облаштовані всім необхідним, щоб освітній процес не припинявся навіть під час повітряної тривоги, а учням кожен день будуть нагадувати про заходи безпеки в разі її оголошення.

Він також зазначив, що батьки можуть змінити формат навчання для дитини в разі потреби.

Коли будуть канікули

На період тривалості воєнного стану призупиняється дія положення в частині тривалості освітнього процесу. 20222023 навчальний рік може тривати більше або менше 175 днів. Але він має закінчитися не пізніше 30 червня 2023 року, щоби літні канікули були не менше двох місяців.

Тривалість і структуру навчального року визначатиме заклад з урахуванням навчального часу на проведення державної підсумкової атестації, навчальної практики, додаткових консультацій для усунення прогалин у навчанні.

Навчальний рік кожна школа зможе поділити на чверті, півріччя й семестри. Навчальний тиждень, згідно з рішенням шкіл, може тривати пять чи шість днів.

Тривалість канікул протягом навчального року має бути мінімум 30 календарних днів.

  • осінні канікули – з 24 по 30 жовтня 2022 року;
  • зимові канікули – з 26 грудня 2021 до 8 січня 2023 року;
  • весняні канікули – 27 березень по 2 квітня 2023 року;
  • літні канікули – з 1 червня по 31 серпня 2023 року.

Новий навчальний рік у київських школах почнуть майже 3600 дітей-переселенців, але їхня кількість може змінюватися. Наразі в Києві перебувають майже 180 тисяч школярів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Навчальний рік 2022–2023 розпочнеться 1 вересня й триватиме на місяць довше.

Залежно від безпекової ситуації в регіоні форма навчання може бути очною, дистанційною чи змішаною. Під час повітряної тривоги освітній процес переривається. Учителі й учні мають організовано прослідувати до укриттів і залишатися там до завершення тривоги.

Загалом в Україні вже половина шкіл облаштовані укриттями, і ця цифра постійно зростає, кажуть у Міносвіти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: КМДА