Забудовник житлового комплексу «Волгоградський» спробував через суд зобовʼязати міську владу Києва передати йому в оренду земельну ділянку на Батиєвій горі, йдеться в рішенні Господарського суду.

Це ділянка по вулиці Волгоградській, 25, у Соломʼянському районі міста. 

Візуалізація ЖК «Волгоградський»

Суд повністю відмовив компанії «Вагра» у задоволенні позову вже вдруге: «Вагра» також зверталася до суду в жовтні 2021 року.

Забудовник обґрунтував позов тим, що на цій ділянці має нежитловий одноповерховий будинок, площею 279 квадратних метрів.

У 2013 році забудовник отримав від Київради ділянку площею 0,15 га в оренду строком на 10 років. Однак у 2014-2015 роках місцеві жителі й активісти виступили проти будівництва ЖК. Згодом, Касаційний господарський суд визнав договір оренди недійсним, пише «Хмарочос».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Батиєвій горі у Києві нищать комплекс резервуарів для заправки паротягів, якому більше ста років.

У 1911-1913 роках на Батиєвій горі залізничники облаштували селище. Там побудували два залізобетонні резервуари, де мала зберігатися вода для паротягів. Її закачували туди із Десни, а потім вода потрапляла до паровозного депо під власним тиском.

Резервуари під №50 на німецькій мапі 1918 року (обведено зеленим) та паровозне депо (обведено синім). Візуалізація: Антон Короб

Поруч із резервуарами звели невеликий цегляний будиночок для наглядача, який стежив за рівнем води за допомогою спеціального поплавка. Якщо обидва резервуари заповнювалися, він телефонував у паровозне депо, щоб постачання води припинили. Ці резервуари використовувались до 1960-х років, але наглядач спостерігав за ними до 1976 року.

У 1996 році залізниця передала резервуари і земельну ділянку родині наглядача. Вони вирішили збудувати храм у одному із резервуарів. Церкву відкрили в 2003 році. Також поряд із будинком наглядача побудували капличку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «ЛУН»