На Батиєвій горі у Києві нищать комплекс резервуарів для заправки паротягів, якому більше ста років, повідомляє киянин Антон Короб.

Будинок наглядача резервуарів. Фото: Антон Короб

Забудовники уже знищили один із резервуарів та частину підземної церкви, яка там розташована, разом із хрестом, повідомив активіст Олександр Михайлик. За його словами, місцеві жителі блокували заїзд будівельної техніки, але поліція – на боці забудовника.

Також 4 лютого знесли паркан навколо церкви. Хто саме це зробив, невідомо, але громада Протасового Яру пише: «Вчора забудовник знищив частину унікальної підземної церкви з великою історією. Сьогодні забудовник отримав попередження від громади Протасового яру і прихожан».


У 1911-1913 роках на Батиєвій горі залізничники облаштували селище. Там побудували два залізобетонні резервуари, де мала зберігатися вода для паротягів. Її закачували туди із Десни, а потім вода потрапляла до паровозного депо під власним тиском.

Резервуари під №50 на німецькій мапі 1918 року (обведено зеленим) та паровозне депо (обведено синім). Візуалізація: Антон Короб

Поруч із резервуарами звели невеликий цегляний будиночок для наглядача, який стежив за рівнем води за допомогою спеціального поплавка. Якщо обидва резервуари заповнювалися, він телефонував у паровозне депо, щоб постачання води припинили. Ці резервуари використовувались до 1960-х років, але наглядач спостерігав за ними до 1976 року.

У 1996 році залізниця передала резервуари і земельну ділянку родині наглядача. Вони вирішили збудувати храм у одному із резервуарів. Церкву відкрили в 2003 році. Також поряд із будинком наглядача побудували капличку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка і фото: Антон Короб, Олександр Михайлик