Благодійний фонд UAID представив історію про «любов, сміливість і війну», викладену в хронологічному порядку в листуванні двох українців під музичний супровід гурту «ДахаБраха».

Переглянути проєкт можна за посиланням. Автори попереджають, що його краще дивитися в навушниках для кращого звукового ефекту, а також особам, яким більше 18, бо присутні ненормативна лексика й зображення насильства.

«Однією з невіддільних частин волонтерської діяльності сьогодні є спілкування з військовими й обговорення їхніх потреб. Тож дуже часто звичайний діалог у повідомленнях стрімко переростає в дружбу, а інколи навіть у кохання. Цю динаміку підсилює потужний і страшний фактор  війна», – коментують волонтери.

Героями проєкту стали реальні люди, які «ввібрали в себе незліченну кількість схожих історій, у яких незнайомці стають близькими людьми»: «Аліна Авраменко  волонтерка, яка зробила колосальний внесок у створення нашого фонду. Василь Яким – це десантник 80 бригади ДШВ, який з 2014 року захищає Україну. Вони між собою не знайомі, але Аліна вже неодноразово встигла допомогти Василю і його підрозділу. До того ж чоловік Аліни теж військовий, а Василя, як і героя смартфон-оповіданні «Плюс», з дружиною звела війна», – зазначає учасник UAID Богдан Романко.

Мультимедійний проєкт назвали «Плюс», а назву пояснюють так: «+»  це символ, який українські військові використовують у повідомленнях, щоби коротко повідомити позитивну відповідь, що вони живі».

Проєкт присвятили українському воїну Олександру Литвинову, десантнику з 79 бригади ДШВ, родом із Миколаївської області, який захищає Україну з 2014 року: «До війни працював провідником на українській залізниці. Між собою волонтери фонду називала Олександра «Рембо», бо він вижив після влучання російського танка у БТР, яким керував. 7 липня зв’язок із ним зник. Через декілька днів стало відомо, що Олександр загинув від осколкових поранень. У нього залишилася дружина й маленька донечка».

Авторами проєкту стали Богдан Романко й Назар Кулиняк під лейблом камерної студії Shoty. Автор адаптації англійської версії – Андрій Карачинцев.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Благодійний фонд UAID об’єднує 25 українських волонтерів із різних куточків Європи, які з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну почали допомогти ЗСУ з постачанням обладнання й захисту. З останнього збору станом на 8 серпня вдалося зібрати 722 906 гривень і придбати за ці кошти автомобіль Mitsubishi L200, прилад нічного бачення, дрон DJI Mavic 3, Starlink, зарядну станцію, активні навушники, рації, екіпірування.

Український гурт «ДахаБраха» виступив на британському фестивалі Glastonbury: ми запитували в них, як це було.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі