Майже дві третини українців (64%) думають, що сильний лідер для України зараз важливіший за демократію. Демократію та плюрізм пріорітетними називають 16%, йдеться у дослідженні КМІС на замовлення громадянської мережі «Опора».

Також майже дві третини українців (62%) вважають, що під час війни недопустима навіть конструктивна критика владиА 79% кажуть, що президент має втручатися у діяльність парламенту та уряду для посилення оборони.

Водночас майже третина респондентів (32%) вважають, що під час війни має зберігатися політична конкуренція, 16% виступають за чіткий розподіл повноважень. Прихильниками демократії себе називають 27% опитаних.

Майже половина респондентів (48%) сказала, що зараз треба враховувати права та інтереси громадян навіть у разі, якщо вони розходяться з інтересами держави. Більше третини (37%) переконані, що будь-хто повинен мати можливість публічно висловлювати свою позицію, не боячись переслідувань влади.

Щодо притягнення до кримінальної відповідальності за співробітництво з окупантами, думки опитаних розділилися. Наприклад, 69% респондентів вважають, що потрібно покарати тих, хто обійняв керівні посади в окупаційній адміністрації. Але коли йдеться про лікарів, які погодилися надавати медичну допомогу за російськими стандартами, 66% вважають, що їх не потрібно притягувати до відповідальності.

Також дослідники визначали «лідерів думок» українців, тобто публічних осіб, за повідомленнями яких вони слідкують. 29% назвали Володимира Зеленського, 14% – Олексія Арестовича, 12% – Олега Жданова. Інші «лідери думок»: Валерій Залужний (9%), Сергій Притула (9%), Віталій Кім (4%), Михайло Подоляк (4%), Олексій Резніков (3%), Дмитро Гордон (3%), Юрій Бутусов (3%). Водночас 44% респондентів спонтанно не змогли назвати жодного конкретного прізвища.

Серед різних джерел інформації найбільше опитаних довіряють телемарафону «Єдині новини»  57%. Також 13% респондентів за останній тиждень отримували інформацію з якого-небудь російського ресурсу. 89% пояснювали це тим, що хотіли дізнатися точку зору росіян та як їм подають інформацію, і лише 2% відповіли, що відвідували російські ресурси через сумніви в українських джерелах.

Також більше половини українців (59%) не підписані на офіційні сторінки українських посадових осіб, влади, ЗСУ. Загалом багато українців скептично оцінюють своє орієнтування в інформаційному полі. 40% стверджують, що через велику кількість джерел їм важко визначити, де саме правда (при цьому 52% упевнені, що можуть визначити одне чи декілька правдивих джерел). Але щодо доступу до певної інформації думки розділилися: 57% вважають, що ЗМІ мають чесно і повністю доносити до громадськості інформацію, а 40% – що доводити до громадськості потрібно не всю інформацію.

Дослідження проводили у липні 2022 року серед тисячі респондентів. Це було  щоденникове опитування і телефонні інтерв’ю.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Більш ніж три чверті українців (76,6%) отримують інформацію про війну через соціальні мережі, свідчить опитування, проведене у травні Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадянської мережі «Опора» за підтримки USAID.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі