В Україні створили дві агенції, які займатимуться оборонними закупівлями за зразками НАТО, розповів міністр оборони Олексій Резніков LB.ua.

Резніков пояснює, що це має «зробити закупівлю зброї прозорою і внеможливити корупцію», а також називає створення Агенції «інтеграцією до НАТО де-факто».

Озброєння закупатиме Агенція оборонних закупівель, створена за натівським аналогом NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Амуніцію, паливо, харчування й інші «тилові» речі купуватиме інше неназване відомство.

«NSPA – це такий своєрідний Amazon, тільки з товарами мілітарного призначення. Це прозорий механізм, який зрозумілий для наших партнерів, для бізнесу, для виробників», – зазначив очільник Міноборони.

Роботу агенції зможе курувати Defense Reform Advisory Board – це міжнародна дорадча група найвищого рівня, до складу якої входять представники країн-членів НАТО.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Робота зі створення цієї Агенції розпочалася наприкінці січня й мала закінчитися у березні 2022 року, однак через повномасштабне вторгнення РФ створення відомства відклали.

Уперше в історії Збройних сил України для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану військову форму. Наразі волонтери зібрали 400 тисяч гривень, цього вистачило, щоби пошити 300 комплектів. Першу тестову партію штанів, кітелів і тактичної білизни безкоштовно передали українським захисницям наприкінці липня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Міноборони