У Варшаві створили «Дім відбудови України», який допомагатиме українцям зберегти культурні памʼятки, а також відбудувати зруйновані міста, повідомляє TVN Warszawa.

Крім того, польські фахівці наразі допомагають Україні в підготовці документів щодо внесення історичних центрів Одеси, Чернігова та двох локацій у Харкові (площі Свободи та конструктивістського хмарочоса – Держпрому) до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Видання відзначає, що з 24 лютого у Варшаві зібрали для українців мішки з піском, негорючі тканини, деревʼяні плити, вогнегасники, а також понад 500 протипожежних ковдр, які допомогли зберегти памʼятники у Львові та Харкові.

«Збір досі триває, але настав час перейти на наступний рівень підтримки. Тому ми створюємо центр відбудови України», – пояснив президент Варшави Рафал Тшасковський.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Студія Balbek Bureau запропонувала систему захисту пам’ятників від руйнації в умовах війни RE:Ukraine. Monuments. Для ідентифікації пам’ятника на фасад пропонують наклеїти оракал з обрисами монумента.

Ми розповідали, як Київ захищає культурну спадщину від можливих пошкоджень через військові дії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка та фото: Олексій Самсонов для КМДА