Студія Balbek Bureau запропонувала систему захисту пам’ятників від руйнації в умовах війни RE:Ukraine. Monuments.

У студії кажуть, що з пропозицією розробити таку систему до них звернулися волонтери спільно з Альянсом реставраторів історичних будівель та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА.

Завданням архітекторів було розробити типове рішення, яке дозволило б швидко проєктувати укриття для пам’ятника будь-яких габаритів, щоб кожного разу не доводилося створювати конструкцію з нуля для кожного окремого обʼєкта. Таке укриття має захищати від вибухової хвилі, уламків снарядів, куль і вогню.

Система RE:Ukraine Monuments буде складатися із стандартних модулів 200 на 150 см. Каркас модуля ми пропонують зробити з ригельного риштування. Його встановлюють навколо пам’ятника, але не впритул до нього.

Фасад конструкції зашивають вогнетривкою бакелітовою фанерою, стійкою до вологи та перепадів температур.

Якщо пам’ятник великий, внутрішній фасад огороджують сіткою рабіца, а простір між фанерою та сіткою заповнюють мішками з піском. Згори конструкцію закривають профлистом.

Таким чином, навколо монумента з’являється захисна коробка, яка не контактує з пам’ятником і не обтяжує його.

Архітектори пропонують подбати й про вигляд укриття. Щоб гармонійно вписати конструкції в міський ландшафт, фасади варто фарбувати в нейтральні кольори на кшталт сірого чи оливкового.

А для ідентифікації пам’ятника на фасад наклеїти оракал з обрисами монумента й інформацією про нього: назвою, роком встановлення, авторством і історичною довідкою.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як у місті захищають від руйнування памʼятники та інші обʼєкти культурної спадщини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Зображення: Balbek Bureau