Усі сайти та програмне забезпечення повинні мати українську версію й українськомовний інтерфейс з 16 липня, нагадує мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Тоді набирають чинності норми мовного закону, які стосуються використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах програм.

Це означає, що:

  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні, тобто на товарі має бути українськомовний інтерфейс;
  • усі інтернет-ресурси (сайти, сторінки в соцмережах, YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки), які ведуть компанії, зареєстровані в Україні, зокрема ЗМІ, повинні мати основну версію українською мовою. Ця версія має завантажуватися для користувачів за замовчуванням. Українськомовна версія інтернет-представництва іноземної компанії може мати менший обсяг інформації, ніж основна, але достатній для того, щоб користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності компанії.

Інтернет-магазини, онлайн-каталоги вже з 16 січня 2021 року зобов’язані розміщувати інформацію про товари та послуги українською мовою. Однак відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною та завантажуватися за замовчуванням.

Із 16 липня уповноважений із захисту державної мови також зможе накладати штраф на представників органів державної влади та місцевого самоврядування, працівників компаній, які порушуватимуть закон. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 гривень, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11 900 гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада ухвалила закон про державну мову у 2019 році.

З 16 січня 2021 року набула чинності норма закону, згідно з якою в ресторанах, кафе, кав’ярнях, аптеках, заправках та інших підприємствах клієнтів мають обслуговувати українською мовою.

Із 16 липня 2021 року українська мова стала обовʼязковою для концертів, вистав, екскурсій, фільмів і серіалів на телебаченні.

Від 16 січня 2022 року всі загальноукраїнські та регіональні друковані засоби масової інформації повинні видаватися державною мовою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі