Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки на час воєнного стану, роз’яснили у Державній службі України з питань праці.

Згідно зі статтею 12 закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо працівник виконує роботу на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток становить відпустка у зв’язку вагітністю та пологами, а також «декрет» (до досягнення дитиною трирічного віку).

Водночас роботодавець не може відмовити у наданні відпусток тим працівникам, які не залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (щорічні відпустки за графіком, навчальні, творчі, для участі у змаганнях або працівникам, які мають дітей).

У період дії воєнного стану щорічна відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні, пояснювали у Мінекономіки. Якщо її тривалість становить більше 24 днів, додаткові дні відпустки мають надати після закінчення дії воєнного стану.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень (у мирний час – 40 годин).

В Україні подовжили воєнний стан та мобілізацію на три місяці, до 23 серпня 2022 року. Під час воєнного стану можуть обмежуватися такі конституційні права та свободи: право на недоторканність житла, таємницю листування, телефонних розмов, невтручання в особисте та сімейне життя, свободу слова та думки, на ведення підприємницької діяльності, розпоряджатися своєю власністю, професійну правничу допомогу. Також забороняється проведення страйків, масових зібрань та акцій. Вибори президента та Верховної Ради не проводяться.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі