В історичній будівлі на вулиці Вороного у Львові вперше замінили металопластикові вікна на дерев’яні, повідомляє комунальне підприємство «Бюро спадщини». Мешканці скористалися програмою співфінансування, за якою місто компенсувало 50% вартості вікон.

Власники будинку подали заявку на участь у програмі у 2020 році, черга дійшла взимку 2022-го. Майстри розпочали роботи в січні, ще до початку повномасштабного вторгнення рф.

Загалом підрядна організація виготовила три вікна та два балконні дерев’яні блоки за зразком інших автентичних вікон з того ж будинку.

Програма співфінансування передбачає, що під час реставрації дерев’яних вікон 60% вартості робіт оплачує міська рада, а 40% – мешканці будинку. А якщо мешканці замінюють пластикові вікна на дерев’яні, місто компенсує 50% вартості.

«Через заміну вікон на металопластикові спотворюється вигляд будинку, крім того, у старих будинках погана система циркуляції повітря, через що приміщення, де встановленні металопластикові вікна, погано вентилюються. Основними наслідками цього є грибок і цвіль на стінах», – коментують у «Бюро спадщини».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Про те, як подати заявку на участь у програмі, можна почитати за цим посиланням. Набір відбувається щороку у вересні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: «Бюро спадщини»