Замість памʼятника з двома робітниками під Аркою дружби народів, який демонтували 26 квітня, хочуть встановити нову скульптуру, повідомив у ефірі каналу «Київ» скульптор Сергій Миргородський, який був одним з авторів монумента.

За словами Миргородського, нову скульптуру створюватимуть із бронзи, отриманої після розплавлення демонтованого памʼятника.

«Уже є автор, який робить нову фігуру, це займе час. Через рік тут буде пам’ятник на честь єдиної України, яка закликає всіх житив мирі та злагоді», – розказав він.

Демонтований монумент автор назвав «безглуздим» і підтримав його знищення.

«Як витвір мистецтва вона на чотири з плюсом, це не шедевр. Ніхто не знає, де тут українець, де росіянин. Ніколи не мало значення, це два роботяги, люди без національності», – сказав скульптор.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Радянську скульптуру двох робітників, встановлену як символ «возз’єднання України та росії», демонтували 26 квітня. Під час демонтажу в однієї з фігур відвалилася голова (мер Києва зазначив, що саме в робітника-росіянина). Щоб зняти памʼятник довелося спиляли його основу, бо постамент не піддався.

Другу скульптурну композицію під Аркою дружби народів, яка зроблена з червоного граніту та зображує Переяславську раду, поки що закриють опоряджувальними матеріалами. Згодом її теж розберуть.

Саму ж арку хочуть перейменувати на Арку свободи українського народу (нову назву запропонував міський голова Віталій Кличко) та підсвітити кольорами українського прапора.

Арка дружби народів – скульптурна композиція на території Хрещатого парку, поблизу Європейської площі, встановлена в 1982 році до 60-ї річниці створення СРСР. Композиційно монумент складається з трьох елементів: арки з титану, бронзового памʼятника двом робітникам і скульптури з граніту, яка зображує сцену Переяславської ради.

Можливий демонтаж арки та памʼятників під нею обговорювали останні сім років. На час проведення Євробачення у 2017 році її зробили різноколірною. А у 2018 році на ній зʼявилася тріщина – так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у росії.

Ще напередодні повномасштабного вторгнення росії ми запитували в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, як бути з Аркою дружби народів і памʼятниками під нею.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: пресслужба Кличка