Російські військові вивезли до рф приблизно двохсот людей, затриманих під час окупації населених пунктів на півночі Київщини (Катюжанки, Димера та Козаровичів), повідомляють у Медійній ініціативі за права людини.

МІПЛ вдалося поговорити з колишніми заручниками. Одного з них, волонтера «Червоного хреста» Володимира Хропуна, звільнили в результаті обміну. Завдяки цьому вдалося відновити весь шлях – від викрадення до втримання на території росії.

Викрадаючи цивільних, військовослужбовці рф поповнювали «обмінний фонд» для того, щоб повернути своїх військових, які потрапили до полону в Україні.

Відомо, що українців вивозили до Брянської, Курської, Бєлгородської та Ростовської областей рф.

Колишній заручник також розповів МІПЛ, що викрадених українців били, деяких катували електричним струмом під час допитів. У всіх затриманих узяли відбитки пальців і кров на аналіз. Жодних рішень суду та пояснень, який статус вони мають у росії, українці не отримали, їх змушували підписувати документи із закритими очима.

Володимира Хропуна звільнили 9 квітня 2022 року, коли відбувся обмін між Україною та росією. Разом із Володимиром додому відправилися 14 цивільних і 12 військових.

Повне розслідування МІПЛ можна знайти тут.


Загалом приблизно пів мільйона українців вивезли до рф або на тимчасово окуповані території України, заявив Володимир Зеленський. Ці цифри попередні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі