Президент Володимир Зеленський на платформі станції метро «Майдан Незалежності» у Києві поспілкувався з українськими та іноземними медіа.

Він повідомив, що завтра, 24 квітня, Україну відвідають міністр оборони США Ллойд Остін  та державний секретар Ентоні Блінкен.

Зеленський дає пресконференцію українським та іноземним ЗМІ

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Ось головне із пресконференції:

  • «Якщо будуть знищені наші люди в Маріуполі, якщо буде псевдореферендум в Херсоні, Україна вийде з будь-яких перемовних процесів».
  • «Усе, що вони прорвуть, і все, що вони окупують, ми все повернемо. І це буде питання не 10-20 років, і не 8-річної війни, що тривала з 2014 року. Це питання буде вирішуватись дуже швидко, але за умови, що у нас буде достатньо зброї».
  • Про рішення генсека ООН відвідати спочатку росію, а потім Україну: «У цій черговості немає ніякої логіки. Логіку треба додати. А вона проста: якщо ти хочеш завершити цю війну, ти маєш точно знати, що відбувається, а що він там побачить? Трупів на Кутузовському проспекті немає, що він хоче там побачити? Мені здається, логічніше було б спочатку побувати в Україні, побачити це і вже з цим їхати до росії і говорити з нею. Мені здається, це просто алогічно».
  • Зеленський також заявив, що США пришвидшили надання військової допомоги України. Якщо кроки США будуть збігатися зі словами, президент впевнений, що Україна почне швидше деокуповувати території, захоплені рф.
  • Про допомогу Польщі: «Польщі хочу подякувати: вони дуже безпечні і дружні сусіди для України. Є незакритий гештальт з літаками. Але у порівнянні з тим, що Польща для нас зробила – це ніщо».
  • «Ми країна не для трагічних селфі. Приїжджайте до нас, але з тією допомогою, яка нам потрібна, не з пустими руками. Ми очікуємо на допомогу від США, а також ведемо переговори з Німеччиною».
  • У відповідь на питання, чи готова Україна, як Ізраїль, знаходитись у стані постійної бойової готовності: «Більшість українців не просто готові – у нас немає виходу, ми вже стали такою державою. Коли ми переможемо – ми будемо державою з найпотужнішою армією».
  • Про ситуацію в Маріуполі: «До військового розблокування Маріуполя ми зараз не готові. І що командири, які там знаходяться, чудово це розуміють. Це реальність».
  • Велика Британія та Швеція підтвердили, що братимуть участь у програмі відновлення України. Зокрема Велика Британія має стати «патроном» Київської області, а Швеція – Миколаївської.
  • Близько пів мільйона українців вивезли до рф або на тимчасово окуповані території України, заявив Зеленський. Він додав, що ці цифри попередні.
  • Про трибунал для путіна: «Мені все одно, як називається трибунал, буде це Гаага чи Україна. Мене цікавить результат. Не в назві справа, справа в кількісті людей та в кількості років, які їм дадуть за ґратами».
  • Про те, чи може путін використати ядерну зброю: «Я не вважаю, що адекватна людина може використати ядерну зброю. Якщо керівництво рф не втратить зв’язок з реальністю вони не будуть використовувати ядерну зброю. Чи може це бути з боку рф  може. Чи вірю я в це  в таке вірити не хочеться. Якби у нас буде ядерна зброя – ми б ніколи її не використовували. Бо ми адекватні люди. Будь-якого керівника держави, який би поніс палець до кнопки, просто знесло суспільство... Але ризики щодо початку війни з боку росії були б мінімізовані».
  • У відповідь на питання, як починати переговори з президентом рф: «Щоб я сказав путіну? Мої питання стосуються виключно питань територіальної цілісності. Як далі буде жити наш Донбас, як далі буде жити Крим. В якій точці ми можемо домовитися і чи можемо взагалі. Діалог був би дуже предметний, не впевнений, що емоційний».
  • «Один із премєр-міністрів сказав: завдяки Україні я зрозумів зміст НАТО. Яким він має бути і як має діяти».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі