Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Будь-кому в Україні дозволено супутникові термінали SpaceX Starlink у період дії воєнного стану.

Відповідне рішення ухвалила НКЕК за ініціативи Держспецзв’язку, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тепер НКЕК має внести зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України, щоб унормувати умови роботи системи Starlink відповідно до нового рішення.

UPD: За рішенням НКЕК, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій має встановити, що користування Starlink «дозволяється усім категоріям користувачів за умови дотримання електромагнітної сумісності радіообладнання». Але як саме її дотримуватися – не уточнюють, пише ain.ua.

Можливо, кожен термінал потрібно буде реєструвати в НКЕК як радіоелектронний засіб, щоб забезпечити електромагнітну сумісність, передає видання слова Шона Таунсенда з «Українського кіберальянсу».


Starlink – це глобальна система супутникового звʼязку від компанії SpaceX. Вона була покликана покрити місця, де зв’язок був ненадійний, дорогий або повністю недоступний.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну засновник компанії SpaceX Ілон Маск на прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова надіслав в Україну термінали Starlink для доступу до супутникового інтернету. За них заплатила компанія SpaceX та уряд США.

Інтернет Starlink був недоступний для всіх охочих в Україні, тому що Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації мала спочатку підтвердити безпеку використання терміналів. Існували побоювання, що масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі