Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації пояснила, чому супутниковий інтернет Starlink поки не доступний для всіх охочих в Україні.

«Масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене», – пояснили в Держспецзвʼязку.

Однак ці обмеження є тимчасовими. Що їх зняти, потрібно дослідити, наскільки робота терміналів Starlink на їхніх частотах може вплинути на роботу інших користувачів. Після того, як підтвердять безпеку використання терміналів, їх зможуть допустити до масового використання.

Коли саме це відбудеться, у держслужбі не уточнили. Але сказали, що дослідження вже тривають і їх мають завершити «найближчим часом».

Наразі обладнання Starlink використовують для доступу до супутникового інтернету на об’єктах критичної інфраструктури. Також його використовують військові.

«Про будь-які штучні заборони й обмеження в користуванні інтернетом за допомогою Starlink не йдеться», – підкреслили в Держспецзвʼязку.


Starlink – це глобальна система супутникового звʼязку від компанії SpaceX. Вона була покликана покрити місця, де зв’язок був ненадійний, дорогий або повністю недоступний.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну засновник компанії SpaceX Ілон Маск на прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова надіслав в Україну термінали Starlink для доступу до супутникового інтернету. За них заплатила компанія SpaceX та уряд США.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі