Росію не відключають від міжнародної міжбанківської системи передачі даних та здійснення платежів через сумніви кількох країн Європи, повідомляє європейська версія видання Politico.

«США, Велика Британія та низка країн ЄС схиляються до [відключення SWIFT для Росії], але Німеччина, Італія та Австрія дають сигнали, що вони не готові піти на цей крок на цьому етапі», – пише Politico. 

Частково ці країни не готові до цього через те, що вони розраховуються за поставки газу з Росієї саме завдяки системі SWIFT. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 24 лютого заявив, що питання SWIFT варто відкласти «до ситуації, коли необхідні й інші кроки». 

«Багато лідерів [країн ЄС] погоджується, що Росія повинна бути відключена від SWIFT, але для ухвалення цього рішення треба одностайне рішення», – пояснив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкі. 

Раніше закликав відключити РФ від SWIFT міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: «Я не буду в цьому дипломатичним. Кожен, хто сумнівається, чи слід відключати Росію від SWIFT, повинен розуміти, що кров невинних українських чоловіків, жінок і дітей і на їхніх руках».

Водночас Politico цитує іншого представника дипломатичного корпусу Європейського Союзу на правах анонімності: «Схоже, для того, щоб ізолювати Путіна економічно, треба зачекати, поки на Київ підуть килимові бомбардування [метод бомбардування з масовими нальотами і покриттям обстрілами максимальної площі]».


Також ми розповідали, чому США вагаються озброювати український рух спротиву.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі