Сполучені Штати розглядають можливість надання додаткового озброєння українським добровольцям і руху спротиву, але бачать в цьому ризик ескалації з боку Росії, йдеться в новому матеріалі видання Foreign Policy.

«[Адміністрація] США дебатує щодо можливої підтримки озброєного українського руху опору проти російського вторгнення. [...] Внутрішні суперечки зводяться до того, що озброєння українського спротиву може юридично перевести США в статус співкомбатанта у великій війні проти Росії та викликати ескалацію напруги між двома державами з ядерною зброєю», – посилається автор Джек Декст на розмови з трьома чиновниками США та помічниками конгресменів. 

«Це буде справжня гра «хто злякається першим», – цитує Foreign Policy юриста з досвідом роботи в Державному департаменті. – Наскільки далеко Росія готова зайти у твердженні про те, що США та Європа роблять себе частиною конфлікту, озброюючи українців?».

У Білому домі вже провели перший етап підготовки до можливого надання озброєння українському руху опору, але його статус визначають як «зародкову стадію». Поки не зрозуміло, яким саме чином зможуть здійснюватися постачання зброї, особливо з урахуванням небезпеки авіаційного сполучення. 


У зверненні 24 лютого президент Сполучених Штатів Джо Байден вкотре наголосив, що США не будуть вводити в Україну американських військових. Утім, він оголосив новий пакет санкції проти РФ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі