Волонтери створили Громадський контроль, який слідкує за реальним станом укриттів і бомбосховищ у різних містах України, пише LIGA.Life.

За словами однієї з координаторок ініціативи Юлії Гончарової, уже створили Facebook-спільноту «Громадський контроль укриттів та бомбосховищ», куди додають волонтерів-інспекторів. Станом на 18 лютого там майже 600 учасників.

Вони інспектують укриття (фотографують або знімають відео), а потім шукають відповідальну особу та запитують її, як потрапити в укриття під час можливого військового вторгнення.

Гончарова зазначає, що готовність укриттів у країні наразі сановить 20–25% від того, що має бути. За її словами, готовність укриттів вища на західній Україні. «А от на півдні та південному сході поки не бачу ніякої готовності», – додає вона.


У Києві налічується майже 5 тисяч укриттів у разі надзвичайних ситуацій: це цокольні та підвальні приміщення, підземні переходи й автопаркінги, станції метро. У мирний час у підвалах можуть бути магазини, аптеки, кафе чи перукарні. Але в разі надзвичайної ситуації власники закладів мають відчинити двері для людей, підкреслюють у КМДА. Раніше в КМДА заявляли, що приблизно 19% бомбосховищ у Києві не готові до використання.

Також у Києві оновили онлайн-карту з адресами укриттів, подивитися її можна тут.

Тепер на карті можна подивитися, що саме за укриття розташоване за адресою (підвал, підземний паркінг, підземний перехід, станція метро) й чи є там пандус.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: КМДА