Об’єкти критичної та соціальної інфраструктури Києва працюють в режимі підготовки до можливої надзвичайної ситуації, повідомляє Віталій Кличко.

Як пише міський голова, місто готується «упередити чи подолати можливі провокації» і «вистояти в умовах військового нападу».

Зокрема, «Укренерго» запустила додаткове виробництво електроенергії на київських ТЕЦ, щоб забезпечити безперебійне енергопостачання міста. Насамперед – медичних закладів, підприємств критичної інфраструктури, установ соціальної сфери. У грудні та січні постійно працювали 3-4 блоки.

Також створили запаси палива і встановили електрогенератори. У разі надзвичайної ситуації за допомогою електрогенераторів можна буде забезпечити безперебійну роботу систем управління містом та ТЕЦ на період до 10 діб.

Як пише Кличко, для приємств критичної інфраструктури забезпечили гарантований зв’язок на випадок відсутності мобільного зв’язку та інтернету.

Також розробили нову цифрову систему оповіщення для міста, на її створення планують виділити з бюджету майже 11 мільйонів гривень.

Сформували комісії з питань евакуації – на рівні КМДА та в кожному районі. Затвердили план евакуації населення. Він визначає місця розташування збірних евакуаційних пунктів, кількість необхідного транспорту та безпечні райони для розміщення.

Крім цього, у місті проводять тематичні навчання зі вчителями шкіл та батьками учнів. Розробили інструкції, як діяти в разі надзвичайної ситуації медзакладам, школам та садкам, закладам соціального захисту та іншим.

За інформацією КМДА, у Києві є понад 500 сховищ та майже 4500 споруд подвійного використання (підземних паркінгів і переходів, заглиблених станцій метро, підвалів та напівпідвалів).

Для цивільного захисту місто може задіяти 13,5 тисяч людей та понад 780 одиниць техніки (комунальні, аварійно-рятувальні та інші служби), а також сили територіальної оборони.


Американське видання Bloomberg пише, що Росія може почати повномасштабний наступ на Україну вже наступного тижня. Про це заявив радник з національної безпеки Джейк Салліван. Він також сказав, що російський наступ може початися з повітряних бомбардувань і ракетних атак.

Водночас CNN з посиланням на свої джерела у розвідувальних агенціях США повідомляє, що політичне керівництво Сполучених Штатів навмисно створює тривожну риторику довкола можливого подальшого російського вторгнення в Україну. Так американські посадовці нібито демонструють Росії, що розвідці відомо все про їхні плани.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: КМДА