МОН не визнає результати виборів президента Києво-Могилянської академії, на яких виграв Сергій Квіт, й оголошує повторний конкурс, повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет у коментарі «Укрінформу».

Міністерство відмовилося визнати результат виборів на підставі того, що під час голосування невідомі викрали одну зі скриньок для бюлетенів, а другу намагалися залити зеленкою. Водночас відомо, що обидві скриньки й бюлетені в них зрештою залишися неушкодженими.

За словами професора Могилянки Олексія Гараня, загалом на дільниці «орудували» 11 людей, які намагалися зірвати вибори. «Ми не можемо конкретно вказувати пальцем на того, кому це вигідно, але в будь-якому разі абсолютно очевидно, що ці люди знаходяться за межами академії», – передає слова Гараня «Суспільне».

МОН уже оголосило новий конкурс на посаду президента. Виконувачем обов’язків президента Києво-Могилянської академії призначили декана юридичого факультету Дениса Азарова.

Тим часом студенти ВНЗ оголосили безстроковий страйк. Вони вимагають визнати результати виборів від 27 січня, на яких переміг Сергій Квіт.


Колишній президент Києво-Могилянської академії Андрій Мелешевич помер у квітні 2021 року. Йому було 58 років.

Після цього обов’язки президента почала виконувати декан факультету економічних наук Олександра Гуменна.

У вересні 2021 року в Києво-Могилянській академії провели вибори президента, але жоден із кандидатів не набрав більше половини голосів, тому призначили повторні вибори.

У січні 2022-го на повторних виборах переміг колишній міністр освіти України Сергій Квіт. Він отримав більше половини голосів – 235 (52,8%), а за Олександру Гуменну проголосувала 191 людина (42,92%).

Фото: Сергій Квіт

У день виборів викрали одну зі скриньок для голосування, але поліція її знайшла й повернула на дільницю.

На сайті Києво-Могилянської академії опублікували відкрите звернення могилянської спільноти, у якому оргкомітет, Вчена рада, студентські організації, Наглядова рада й партнери академії засвідчили, що визнають результати виборів і що вони відбулися чесно та прозоро.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Сергій Квіт